02 apríla 2008

Fenyklovo-pomarančová polievka

Starovekí Egypťania predpisovali fenykel ako afrodiziakum. Hinduisti podľa našej indickej kamarátky používali feniklovú polievku na stimulovanie túžby. Ja som mala doma fenykel pôvodne pre Hanku a dva pomaranče, ktoré už chvíľku posedávali v chladničke a tak som sa rozhodla ich použiť. Je to veľmi lahodná a aromatická polievka, ktorú si viem ľahko predstaviť vo fusion reštarácii, kde sa miešajú elementy rôznych kuchýň, avšak ani jedna z nich nedominujene. Vyskúšajte, chutí originálne.


2 veľké lyžice masla
1 väčší fenykel nakrájaný na kúsky
2 lyžice koňaku
700 ml zeleninového vývaru (1 celá kocka, ak používate instantný)
vytlačená pomarančová šťava aj s dužinou (nie viaac ako jeden pomaranč)
150 ml sladkej smotany
soľ, čierne korenie, pertžlen (za hrsť), 1 kus hnedého korenia



Do roztopeného masla pridáme cibuľu a fenikel a asi 2 minúty za občasného miešania dusíme. Zalejeme koňakom a po chvíli pridáme vývar. Osolíme, okoreníme a varíme asi 15 minút, kým je fenykel úplne mäkký. Dolejeme pomarančovú sťavu a pomixujeme. Následne pridáme pertžlen a hnedé korenie, vlejeme sladkú smotanu, necháme to zavrieť a odstavíme. Servírujeme s kúskami pomaranča, prípadne zelenou časťou feniklu.

2 komentáre:

iGurman povedal(a)...

Zaujala ma táto polievka, chcem sa spýtať môžem ju uverejniť na svojom blogu s receptami /http://www.irecepty.com/ ? S autorom a odkazom na Vašu stránku?

Unknown povedal(a)...

Gabriel, urcite muozete tento recept s odkazom na nasu stranku uverejnit na svojom blogu.