16 marca 2008

Pórová kyslo-sladká polievka

Ak by som mala zo všetkých polievok vybrať jednu jedinú, táto pórová polievka by určite patrila k tým, ktoré by o to jedno miesto súťažili. Nakoniec, aj moja firma sa volá Porr:)) Vyskúšajte, oplatí sa.





2 veľké lyžice masla
1 väčší pór nakrájaný na rovnako veľké kolieska
4 stredne veľké zemiaky nakrájané na kúsky
150 ml suchého vína (alternatívne 2 lyžice koňaku)
700 ml zeleninového vývaru
175 ml créme double alebo kyslej smotany
1 väčší žĺtok
soľ, čierne korenie, 1 bobkový list


Do roztopeného masla pridáme pór a zemiaky a asi 2 minúty za stáleho miešania dusíme. Zalejeme vínom a varíme kým sa polovica tekutiny nevyparí. Pridáme zeleninový vývar, bobkový list a varíme asi 20 minút (zemiaky musia byť mäkké). Bobkový list vyberieme a hmotu zmixujeme ručným mixérom. Do smotany rozbijeme žĺtok, dobre rozmiešame a vlejeme do polievky. Osolíme, okoreníme a servírujeme s kúskom poru. V tejto polievke veľmi dobre chutí smažený hrášok, po nemecky Backerbsen.

Žiadne komentáre: