27 februára 2008

Tekvicová polievka na Štajerský spôsob

Tekvicová polievka je rakúskou špecialitou predovšetkým z toho dôvodu, že sa servíruje s tekvicovým olejom. Svojou tmavou farbou a mazľavou konzistenciou vám môže na prvý pohľad pripomenúť olej vytekajúci zo starého auta, ale keď si naň zvyknete, stane sa vynikajúcim doplnkom k štandarne použivaným olejom a svojou špecifickou chuťou výborne zapasuje do šalátov, omáčok ale aj polievok.

Tu jedna z tých najznámejších:

1 veľká lyžica masla
1 veľká cibuľa
400 g tekvicovej dužiny
1 lyžica hladkej múky
1 liter silného hovädzieho alebo teľacieho vývaru
250 ml sladkej smotany
3 veľké lyžice Créme Fraiche
soľ, čierne korenie, bobkový list a ráž

Tekvicovú dužinu pokrájamé na malé kúsky (kôru a zrnká odstrávime) . V roztopenom masle speníme cibuľu, pridáme tekvicu a pražíme 3 minúty. Dodáme múku, krátko zamiešame a zalejeme vývarom. Osolíme, okoreníme, pridáme ďalšie koreniny a varíme, kým tekvica nezmäkne. V hrnci zmixujeme (predtým nezabudneme vybrať bobkový list), pridáme sladkú smotanu a chvíľu povaríme. Prepasírujeme, aby sme dostali úplne hladkú hmotu, do ktorej zamiešame creme fraiche. Podávame s tekvicovým olejom.

Žiadne komentáre: