24 februára 2008

Číra rybacia polievka

Ak chcete ohúriť svojich priateľov a k tomu zoženiete kus čerstvej morskej ryby, určite vyskúšajte túto rybaciu polievku. Pripravte si zeleninový vývar dopredu a príprava zvyšku bude trvať 10 minút:

100 ml olivového oleja
3 strúčky cesnaku, pokrájaný na malé kúsky
2 cibule, pokrájané na malé kúsky
700 ml uvareného zeleninového vývaru (uvaríme z cibule, 2 mrkiev, pertžlenu, kalerábu a kúska zeléru)
400 ml bieleho vína
1 bobkový list
trochu šafránu
2 lyžičky čerstvo nakrájanej bazalky
2 lyžičky čerstvo nakrájanej petržlenovej vňate
300 g mušlí
500 g morskej ryby bez kože
200 g kreviet
soľ a čierne korenie
biela bageta


Olej zohrejeme pri miernom oleji v stredne veľkom hrnci. Cibuľu a cesnak pražíme asi 3 minúty za stáleho miešania. Pridáme zeleninový vývar, víno, bobkový list, šafrán, bazalku a pertžlenovú vňať a prevaríme. Mušle uvaríme podľa návodu. Ak návod nemáte k dispozícii, namočte mušle do slanej vody, umyte a varte zhruba 4 minúty v menšom obsahu vody. Tie mušle, ktoré sa neotvorili, vyhodíme. Morské ryby a krevety umyjeme a usušíme. Ryby nakrájame na kúsky a spolu s krevetami vložíme do prevareného vývaru. Varíme 5 minút. Mušle pridáme a povaríme ďalšie 3 minúty. Nakoniec osolíme a okoreníme. Podávame s bagetou.

Žiadne komentáre: