19 februára 2008

Krémová šošovicová polievka


Hnedá šošovica, alebo Egyptská, je najlacnejším a najdostupnejším typom šošovice. Má stredne silnú chuť a pri varení drží svoj tvar. Pri príliš dlhom varení, zhruba po 35 minútach, však naberá kašovitý charakter. Červená šošovica je menej známa a oproti hnedej je mierne sladkastá. Je rýchlejšie hotová (asi 15 minút), pričom má ešte výraznejší kašovitý charakter a preto sa hodí do polievok. Najdrahšia a chuťou najvýraznejšia je zelená šošovica takisto známa ako francúzska, kde sa pôvodne pestovala. Varíme ju asi 20 minút.

Táto polievka má vysokú nutričnú hodnotu a obsahuje hodnotné rastlinné proteíny. Príjemne zaplní, ale zbytočne organizmus nezaťaží.

1 lyžica olivového oleja
1 cibuľa nakrájané na drobné kúsky
2 mrkvy
2 poháre šošovice (ideálne červenej alebo zelenej)
6 -8 pohárov vody
150 ml smotany na varenie (15%)
2 bobkové listy
štipka muškátového oriešku a kvapka octu

V stredne veľkom hrnci speníme cibuľu, popražíme na kúsky nakrájane mrkvy a zalejeme vodou. Vložíme šošovicu, bobkové listy, muškátový oriešok a varíme kým nie je šošovica mäkká (hnedá asi 40 minút). Vyberieme bobkové listy a polievku zmixujeme. Pridáme sladkú smotanu a varíme ďalšie 3 minúty. Odstavíme a podávame s bielou bagetou a kvapkou olivového oleja.

Pre mimoriadne maškrtné jazýčky odporúčam po zmixovaní polievku dodatočne precediť cez sitko, aby sa konzistencia ešte viac zjemnila a až nasledne pridať smotanu. Chutí fantasticky.

Žiadne komentáre: