20 februára 2008

Cibuľová polievka podľa nášho francúzskeho priateľa Frederica

Táto polievka je skutočnou pochúťkou a poteší telo aj ducha (ako to hovorí Frederic).

1 PL masla
2 PL olivového oleja
4 väčšie cibule nakrájané na pozdĺžne pásiky
1 ČL cukru
1 veľká PL múky
700 ml hovädzieho vývaru
2 PL koňaku
120 g syra Parmesan, lepšie Gruyére
1 strúčik cesnaku
biela bageta (alebmo francúzsky chlieb)

Olej a maslo rozpustíme pri stredne vysokej teplote. Pridáme cibuľu, cukor a soľ, zamiešame a znížime teplotu. Hrnciec prikryjeme pokrievkou a dusíme 20 minút, kým cibuľa nedostane zlatohnedú farbu. Posypeme múkou a popri pravidelnom miešaní dusíme ďalšie 2 minúty. Prilejeme horúci vývar a varíme ďalších 15 minút. Prilejeme koňak, posolíme a okoreníme.

Medzitým predhrejeme rúru na 200 stupňov. Bagetu pokrájame na centimetrové kúsky, ktoré vložíme do rúry nastavenej na grilovanie, po niekoľkých minútach vyberieme, potrieme cesnakom a posypeme syrom a vložíme spať do rúry až kým sa syr úple neroztopí a bageta mierne nezhnedne. Podávame ešte kým je syr mäkký.

Žiadne komentáre: