27 februára 2008

Fenyklová polievka ochutená anízom

Vedeli ste, že aníz je plodom ihličtanéto stromu Illicium verum, ktorý rastie až do výšky až 8 metrov? Pestuje sa hlavne v Číne a Japonsku, ale aj na Filipínach, Indonézii a Jamajke. Do Európy sa dostal v 17.storoči a dotaraz sa použiva hlavne pri pečení koláčov, v ovocných kompótoch a v lekvároch. Svojou chuťou podobnou lekořici si však miesto postupne získava aj pri príprave hovädzieho a jahňacieho mäsa, ale aj napríklad pri varení polievok.

Tu je jednoduchý, zato originálny recept:

1 veľká lyžica masla
200 g fenchel nakrájaný na malé kúsky
1 veľká lyžica hladkej múky
250 ml sladkej smotany
1 liter vývaru (najlepšie hovädzieho)
soľ, čierne korenie
aníz

Maslo roztopíme, pridáme fenykel a pražíme 3 minúty. Dodáme múku, krátko zamiešame a zalejeme vývarom. Osolíme, okoreníme, pridáme aníz a varíme, kým je fenykel mäkký. Aníz vyberieme, všetko spolu zmixujeme a vlejeme smotanu.

Žiadne komentáre: